شبان میرشکرایی، دبیر باشگاه نوروز کمیسیون ملی یونسکو در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ثبت مشترک پرونده میراث ناملموس یلدا در یونسکو و تاثیر این همکاری فرهنگی بر گسترش صلح و ارتباط بین المللی، گفت: ثبت مشترک پرونده یلدا یا همان چله از سوی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان منجر به تقویت دیپلماسی فرهنگی در منطقه می شود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه این همکاری مشترک ایران و افغانستان به نوعی فرهنگسازی و چراغ سبزی به دیگر کشورهاست، افزود: پرونده یلدا امسال به صورت مشترک با افغانستان به ثبت رسید اما کشورهای دیگر که دارای ریشههای مشترک فرهنگی با ما هستند نیز می توانند در سالهای بعدی به این پرونده بپیوندند.
میرشکرایی ثبت جهانی یلدا را عامل ماندگاری این آیین زیبا و منحصربفرد باستانی در جهان دانست و ادامه داد: در فرهنگ اصیل ایران برای استقبال از نوروز و فصل بهار، از آغاز زمستان جشنها و آیینی وجود داشت که در آنها پایان سرما و فرا رسیدن گرما و نور که متاسفانه برخی از آنها به دست فراموشی سپرده شده است. بنابراین ثبت جهانی یلدا می تواند هم از این فراموشی جلوگیری کند و هم جهانیان را با این رسم اصیل ایرانی آشنا سازد.
دبیر باشگاه نوروز کمیسیون ملی یونسکو با بیان اینکه در ایران باستان آغاز جشنهای زمستانی با یلدا در روزهای نخستین دی ماه مقارن است و واژه دی به معنای خداوند است، اظهار کرد: این جشن ماهیت تولد نور و روشنایی و به تعبیری شب تولد ایزد نور است و ایزد مهر در واقع همان ایزد پیمان، نور و روشنایی است.
وی همچنین با اعتقاد بر اینکه ثبت جهانی آثار ملموس و ناملموس کشورمان می تواند آیینها و رسوم ایرانی و هویتی ما را به جهانیان و نسل های بعدی منتقل کند، گفت: میراثفرهنگی ناملموس آن چیزی است که در میان مردم و اقوام ایرانی مرسوم بوده و با گذشت زمان، نسل به نسل به عنوان گنجینهای ارزشمند به دوران معاصر یک ملت به ارث میرسد و همچنان به عنوان یک ارزش فرهنگی توسط مردم ترویج و پاسداری می شود، کما اینکه ثبت جهانی آن این پروسه ارزشمند و گنجینه گران بها را در پهنه گیتی اشاعه میدهد.
نظر شما